Zielony groszek to warzywo, które nie zawsze należy do lubianych przez najmłodszych Jeśli zmiksujemy go z awokado i podamy jako zupę-krem, łatwiej zachęcimy malucha do zjedzenia cennej dawki witamin.

Składniki (2 porcje) :

⁃ 400 g mrożonego groszku

⁃ jedno dojrzałe awokado

⁃ duża zielona papryka

⁃ ok. 0,75l wody źródlanej Mama i ja

⁃ średnia szalotka

⁃ 1–2 ząbki czosnku

⁃ 2 średnie ziemniaki

⁃ 2 łyżki jogurtu greckiego

⁃ 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

⁃ 2 łyżki oleju

⁃ sól

⁃ pieprz

Wykonanie :

1. Cebulę, czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.

4. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.

5. Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.

6. Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.

8. Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.

9. Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.

Woda źródlana Mama i ja

Cena:

1,5 L – cena: 2zł

0,5 L – cena: 1,50zł

0,33 ml –cena: 1,20 zł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here