Zielony groszek to warzywo, które nie zawsze należy do lubianych przez najmłodszych Jeśli zmiksujemy go z awokado i podamy jako zupę-krem, łatwiej zachęcimy malucha do zjedzenia cennej dawki witamin.
Składniki (2 porcje) :
⁃ 400 g mrożonego groszku
⁃ jedno dojrzałe awokado
⁃ duża zielona papryka
⁃ ok. 0,75l wody źródlanej Mama i ja
⁃ średnia szalotka
⁃ 1–2 ząbki czosnku
⁃ 2 średnie ziemniaki
⁃ 2 łyżki jogurtu greckiego
⁃ 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
⁃ 2 łyżki oleju
⁃ sól
⁃ pieprz
Wykonanie :
1. Cebulę, czosnek oraz paprykę obieramy i drobno kroimy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek i podsmażamy do momentu zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, lekko solimy i całość dusimy przez kilka minut.
4. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce oleju w średniej wielkości garnku o grubym dnia, pamiętając o częstym mieszaniu.
5. Do naczynia z cebulą wsypujemy groszek mrożony, w sezonie może być świeży.
6. Do garnka z ziemniakami dodajemy cebulę wraz z papryką oraz wodę Mama i ja, a następnie gotujemy przez ok. 10-12 minut.
8. Na koniec przygotowaną zupę doprawiamy do smaku i blendujemy. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dolać jeszcze odrobinę wody.
9. Zupę serwujemy wraz z pokrojonym awokado oraz jogurtem greckim.
Woda źródlana Mama i ja
Cena:
1,5 L – cena: 2zł
0,5 L – cena: 1,50zł
0,33 ml –cena: 1,20 zł